
Montse Mir-Josep Redorta
#MediacióAdvocacia Els dies 11,12 i 13 de març del 2015 CMB vam assistir al 1r Congrés de Mediació de l’Advocacia, que va organitzar el Centre de Mediació del Col·legi d’Advocats de Barcelona (CEMICAB)
L’objectiu del congrés ha estat apropar la mediació als advocats i treballar el seu paper en el procés de mediació.
Des del Centre Mediació Barcelona valorem molt aquesta iniciativa. Fer accions per apropar el col·lectiu dels advocats a la mediació i donar a conèixer el paper i el valor que té el mediador, pot enriquir la tasca dels advocats ja que podran oferir una nova via de resolució com a resposta a les necessitats dels seus clients.
Per d’altra banda cal destacar que tot i la gran acollida que el congres ha tingut, donat que van participar més de 250 persones i moltes més van quedar en llista d’espera, la major part de persones que van participar eren mediadors-advocats, sent aquest un col·lectiu ja sensibilitzat amb la mediació. Per això, creiem que cal seguir promovent iniciatives com aquestes per tal que els advocats vegin en el mediador una figura amb la que col·laborar i enriquir-se.
Tots els mediadors tenim molt clar que cal una sensibilització social de la mediació, el ciutadà ha de pensar en altres formes d’abordar el conflictes. La mediació no descarta les vies judicials, però és important tenir en compte que en molts casos donen resposta a una part mínima del conflicte. En aquest punt, és on la mediació pot donar resposta a d’altres parts tant o més importants com són el temes emocionals i relacionals.
He fet un recull de conceptes que poden portar a reflexió:
– A les persones no els hi agrada viure en conflicte i els conflictes sempre tenen un alt component subjectiu. La figura del mediador pot ser una bona resposta perquè els clients puguin treballar la part més emocional del conflicte, ja que la sentencia judicial no dona resposta a aquesta problemàtica.
– L’advocat ha de dissenyar un procés que respongui a les necessitats dels seus clients i, en molts casos, iniciar-lo des de la mediació pot ser ajudar a facilitar el procés resolutiu. El client vol respostes ràpides, econòmiques i en molt casos alternatives a les vies judicials.
– La figura de l’advocat en el procés de mediació s’ha d’adaptar a cada situació; en gran part dels casos cal comptar amb advocats que acompanyin i assessorin externament a cada una de les parts. En d’altres, l’advocat pot tenir un paper més d’òrgan executor assumint tasques concretes que no poden o volen ser assumides per les parts, com podria ser el cas de la liquidació d’una societat.
– L’advocat ha de pensar en la idoneïtat de fer mediació principalment en dos situacions; En primer lloc quan sap que no pot donar resposta a les necessitats emocionals de les parts. I en segon lloc, quan sap que la sentencia no donarà resposta a les necessitats dels seus clients, aquest es un fet que s’evidencia molt en els conflictes familiars.
– També s’ha de tenir en compte que en alguns casos la mediació no es la millor alternativa, principalment quan tenim un gran desequilibri de poders, quan tenim un alt nivell de desconfiança o quan l’objectiu de la mediació pot ser obtenir informació de l’altre part.
Per tancar aquesta la valoració d’aquest congrés seria interessant parlar de quin paper juga l’advocat dins de la sala de mediació. L’advocat no és un representant del seu client, tot i participar i assistir a la mediació no pot parlar en boca del seu client. A més, ha de tenir una actitud molt constructiva i no actuar en cap cas com advocat contrari.
Aquests són algunes de les frases que personalment encara ressonen en el meu cap…
“Foto: Montse Mir i Josep Redorta (advocat i doctor en psicologia social, expert en gestió de conflictes en les organitzacions)”
Aquí teniu el vídeo del congrés:
Montse Mir-CMB Centro Mediación Barcelona
Leave A Comment